Incluziunea sociala in localitatea Tinca

In perioada iunie – noiembrie 2018, ITD Romania a implementat proiectul IMBUNATATIREA INCLUZIUNII SOCIALE LA NIVEL LOCAL , proiect finanțat de către Direcția de Dezvoltare si Implementare Proiecte – Consiliul Județean Bihor. Proiectul vine ca si un răspuns la nevoia de a îmbunătății incluziunea socială a persoanelor defavorizate social din localitatea Tinca.

In cadrul proiectului s-au organizat atât activități educaționale cat si activități care sa contribuie la prevenirea excluziunii sociale, si anume:

Programul ”Scoala de Vara”

S-a organizat programul Scoala de Vara pentru un numar de 25 de copii proveniți din medii defavorizate social, timp de 2 luni, 4 ore pe zi. Programul a fost coordonat de două cadre didactice Prof Anton Carmen Monica si Prof. Dume Florentina, care in mod voluntar au organizat activitati de educatie nonformala pentru copii. Zilnic cei 25 de copii participanti la program au primit un pachet cu mancare.

In organizarea activităților s-au implicat 6 elevi voluntari din cadrul Liceului Teoretic ”Nicolae Jiga” Tinca, 44 de cadre didactice de la diverse scoli si gradinițe din jud. Bihor  si doi animatori socio-educativi din Franta, care in mod voluntar au desfasurat activitati educative, sportive si recreeative cu copii inscrisi in program. Copii au putut vizita Grădina Zoologică din Oradea si viziona un film la  Cinema Place Lotus Oradea. In cadrul programului Scolii de Vara s-a organizat si un spectacol in Căminul Cultural Tinca unde cei 25 de copii au pus in scena dansuri traditionale tiganesti si au avut ca invitați colegi de-ai lor de scoală care au susținut asistat la spectacol dar si s-au implicat cu cate o reprezentatie artistică. Spectacolul s-a organizat in scopul diseminarii activitaților organizate in cadrul proiect precum si a oferit posibilitatea ca colegi lor sa cunoasca cultura roma.

    

Imbunatatirea servciilor furnizate in cadrul programului de igienă

Tot prin intermediul proiectului s-a putut finanța o parte a programului de igiena din cadrul Centrului Social Multifuncțional unde sunt puse la dispoziția persoanelor defavorizate social, in mod gratuit, mașini de spălat haine, produse de igienă si dușuri pentru ca persoanele care doresc sa își poată îmbunătății igiena personala . Prin intermediul proiectului s-a putut achiziționa produse de igienă  care au contribuit la o creștere a numărului de persoane care au accesat serviciile furnizate in centru cu 20%, contribuind astfel la prevenirea excluziunii sociale a acestora.

Programul Afterschool 2018-2019

Începând cu luna  septembrie 2018  in cadrul Centrului Social Multifuncțional Tinca  a început un nou program afterschool pentru copii din comunitatea de romi din Tinca ,care prezinta un risc crescut de abandon școlar si rezultate școlare slabe. In cadrul programului pe lângă îmbunătățirea cunoștințelor școlare copii învață diferite deprinderi si abilitați practice care sa ii ajute in viată de zi cu zi. Elevii participanți la programul afterschool primesc rechizite care ii ajuta in desfășurarea procesului educațional si sunt implicați in diverse activități in comunitatea locala pentru a îmbunătăți incluziunea sociala a acestora. Astfel s-au organizat ieșiri la Biblioteca din Comuna Tinca, au vizitat un Cămin de persoane vârstnice din localitatea Tinca iar câțiva dintre copiii cu frecventa școlara buna si rezultate școlare bune, au fost recompensați cu participarea la spectacolul de Circ LAS VEGAS.

Lavinia Lazar -manager proiect

 

Translate »